Овде се налазе сва најчешће постављана питања која смо добијали до сада.

Како сте дошли на идеју за овај пројекат?

Примећујући трендове у свету везане за фацијалне реконструкције на основу остатака лобања, запитали смо се да ли је икада рађено нешто слично за Ћеле-кулу. Иако је Ћеле-кула (кула од људских лобања) споменик културе од изузетног значаја, антрополошка анализа узиданих лобања никад није рађена.

Ко је дошао на идеју за овај пројекат?

Пројекат Ново лице Ћеле-куле је идејно чедо Наташе Шаркић и Милана Симоновића, који су се упознали и повезали управо захваљујући овој идеји.

Ко води пројекат?

Пројекат Ново лице Ћеле-куле води удружење Друштво за академски развој (ДАР) из Београда, уз помоћ и сарадњу са појединцима и институцијама.

Ко су чланови пројектног тима?

Сви чланови пројектног тима побројани су овде.

Да ли је пројекат подржан од стране неке институције?

Да. Пројекат Ново лице Ћеле-куле је подржан од стране Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд и Народног музеја Ниш, са којима имамо потписан меморандум о сарадњи.

Колико кошта пројекат?

Извођење свих пројектних активности са жељеним резултатима кошта око 7.000 евра.

Како планирате да прикупите потребна средства?

У плану је да анимирамо друштвено одговорне компаније да се укључе и подрже пројекат. Поред њих, планирамо да укључимо и све заинтересоване појединце који желе да своја средства уложе у очување и промоцију споменика од националног значаја и историјске важности. Више о начину прикупљања средстава можете сазнати овде.

Шта симболизује лого пројекта?

Логотип пројекта је у форми мушке главе са ликом чегарског јунака чија се лобања види под својеврсном лупом, док се изнад главе налази назив пројекта у полукругу исписан ћириличним писмом. Више о логоу можете сазнати овде.