Дарко Ковачевић је фокусиран на развој и спровођење различитих политика везаних за подводну културну баштину. Током последње деценије, као сарадник различитих институција, био је укључен у бројне водеће истраживачке пројекте широм Медитеране. Пројекти укључују четворогодишње истраживање александријске обале у оквиру мисије HIAMAS у Египту, ископавање микенског бродолома код острва Порос, истраживачке кампање код острва Фурни у Грчкој и различите археолошке пројекте у Турској, Либану, Израелу и Хрватској.

На Малти је радио на имплементацији иновативног система подводног музеја и на развоју јединица за управљање подводном културном баштином у оквиру агенције Heritage Malta. Предавао је на Универзитету Малте, учествовао у пројекту ископавања феничанског бродолома и мапирању морског дна коришћењем најсавременијих технологија.

Са тимом CIIP, Поморског факултета у Котору, кроз имплементацију прекограничног IPA пројекта WRECKS4ALL, учествовао је у оснивању Лабораторије за поморску археологију на Универзитету Црне Горе. Мисија Лабораторије је да мапира и дигитално документује све депозите подводне културне баштине Црне Горе и учини их доступним јавности кроз научну обраду и различита најсавременија дигитална рјешења.