Лице представља најважнији елемент идентитета. Оно говори ко смо, колико смо слични или различити од других, али и ко желимо да будемо. Реконструкција лица нам помаже да се лакше повежемо са људима из прошлости и чини да лобања (за многе суров и одбојан подсетник наше пролазности) „оживи“ и добије топлији и хуманији изглед.

Пројекат Ново лице Ћеле-куле обухвата регистровање и фотографисање материјала, мерења, утврђивање пола и старости у тренутку смрти, регистровање тафономских процеса, уочавање и анализирање евентуалних патолошких промена (метаболичке, инфективне, урођене болести, трауме итд.), као и накнадну обраду фотографске и техничке документације лобања узиданих у Ћеле-кулу. Важно је напоменути да су анализе недеструктивне и подразумевају искључиво обсервацију, мерење и фотографисање, те остеолошки материјал не би био ни на један начин оштећен.

Предвиђено је техничко снимање, односно 3D снимање комплетне Ћеле-куле и сваке од лобања које су и даље узидане у кулу. Сваки доступни центиметар куле ће бити фотографисан из више детаљних углова са специјалистичком камером. Израђени 3D модел ће бити у правој размери оригиналног споменика – односно 1:1, а из 3D модела ће бити могуће извући детаљне мере сваког кранијалног скелета усађеног у кулу.

Паралелно са техничким снимањем била би обављена антрополошка анализа лобања. Овај изузетно вредан остеолошки материјал представља фантастичну прилику да проширимо наша знања о животу оних који су учествовали (и погинули) у Чегарској бици, да сазнамо од каквих су болести боловали, како живели, колико су година имали у тренутку смрти, као и да видимо евентуалне повреде на лобањама настале у овом, или неком претходном оружаном сукобу. У питању је потпуно неинвазивна метода, при којој ниједна лобања, нити било који део куле, неће бити оштећен.