Друштво за академски развој уз подршку ЈП Београдска тврђава организовала је 3. јуна округли сто на тему „Финансирање културе у Србији – изазови и решења“. Округли сто је одржан у предивном простору, на самом улазу у Кулу Небојша у оквиру Београдске тврђаве. Учесници округлог стола били су:

  • Естела Радоњић Живков, етнолог-заменик директора, Републички завод за заштиту споменика културе – Београд
  • Владимир Благојевић, извршни директор, Удружење за очување старих заната и вештина „Бели орлови“
  • Гојко Божовић, оснивач и главни уредник, Издавачка кућа „Архипелаг“
  • Ксенија Самарџија, директорка, Фондација Саша Марчета
  • Адам Црнобрња, председник, Српско археолошко друштво
  • Анђела Ђермановић, коауторка документарног серијала „Почудиште“
  • Дејан Живановић, сарадник за послове културе и информисања, Градска управа града Шапца
  • Милица Стајић, ЈП Београдска тврђава
  • Наташа Томић, ЈП Београдска тврђава

Округлим столом је модерирао Милан Симоновић, суоснивач и координатор Друштва за академски развој, који је прво захвалио свима што су се одазвали и издвојили своје слободно време да викендом дођу на овај догађај, чији је повод и десетогодишњица од оснивања нашег ДАР-а. Потом је замолио присутне да се појединачно представе и кажу пар уводних речи о изазовима са којима се суочавају када је у питању финансирање у култури.

Довољно је рећи да је предвиђених два сата за дискусију било премало да се сва отворена питања и проблеми реше, али сасвим довољни да се учесници међусобно боље упознају и што је најбитније знатно боље разумеју. Имали смо ту срећу да свако од учесника има став по питањима финансирања и стања у култури који је јединствен и значајан за склапање целокупне слике о правом стању.

Иако често делује да је новац највећа рак рана културе у нашој земљи (имајући у виду да је буџет за културу ове године најмањи у протеклих 20 година и да чини тек 0,6% од укупног буџета), ипак су се сви учесници сложили да је убедљиво највећи проблем располагање тим новцем, односно људски фактор и погрешан кадар на правим местима. Постоје ствари које ни 100% буџета не би могло да реши, само зато што се на одређеним местима налазе људи које култура не интересује и не дотиче, иако би по природи места то морао бити случај.

На самом крају округлог стола, Милан Симоновић је упознао јавност са пројектом Ново лице Ћеле-куле и свим присутнима поделио проспекте са детаљима пројекта, са циљем да подрже наше залагање да Ниш, а и Србија добију јединствен увид у прошлост и живот људи који су дали своје животе да бисмо ми данас били слободни.

Сви учесници округлог стола, као и присутни у публици, имали су прилику да обиђу Кулу Небојша и актуелну поставку на крају округлог стола, као и да попричају са свима у неформалној атмосфери уз пиће и мезе.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *