Друга фаза пројекта Ново лице Ћеле-куле увелико је у току и са задовољством можемо да кажемо да све тече по плану.

Током октобра и новембра научни тим успео је да уради 3D моделе 57 лобања узиданих у Ћеле-кулу, као и једне која према предању припада јуначком војводи Стевану Синђелићу. Сви тродимензионални модели су урађени у резолуцији 1:1, што значи да су максимално детаљни. Наредни кораци укључују прецизно мерење и постављање мишића лица, ткива и коже на сваку од лобања, чиме ћемо добити лица сваког од Чегарских јунака.

Поред формирања лица у току је и истраживање историјских извора и радова који ће нам помоћи да отклонимо или потврдимо неке сумње које научни тим за сада има. О напретку на свим пољима ћемо благовремено обавештавати јавност.

Када смо код јавности, Наташа Шаркић и Милан Симоновић имали су прилику да у подкастима Kava & Rakija и Eureka причају о пројекту и досадашњим корацима.

Такође, Наташа је учествовала на Конгресу удружења форензичких антрополога и одонтолога у Мадриду (Шпанија), где је представила пројекат и добила бројне похвале и охрабрења. Уз то, имала је прилику и да поприча о пројекту са тренутно најбољим шпанским форензичаром Франциском Ећеберијом.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *